Flexibel werken bij Creaforti

Flexibel werken bij Creaforti

Practice what you preach!

Creaforti is gespecialiseerd in mobiel werken. Dit bedrijf met veertig medewerkers, merkte half 2010 dat er wel veel collega’s bij kwamen en er allerlei processen en regeltjes nodig waren om de bedrijfsvoering soepel te laten verlopen. “Het begon zowaar op een echt bedrijf te lijken”, vertelt ambassadeur van Het Nieuwe Werken Nan van Grootel. “We merkten echter tegelijkertijd dat er met die groei ook iets kostbaars verloren dreigde te gaan. Namelijk onze bedrijfscultuur van ‘alles aanpakken om elkaar te helpen en ondersteunen’. In die tijd kwamen we ook terecht in de stroming van Het Nieuwe Werken dat helemaal bij ons paste en vooral bij wat we doen. We ‘verkopen’ mobiel werken voor iedereen, terwijl we zelf van 8.30 tot 17.00 uur in een kantoorgebouw werkten. Het was hoog tijd om zelf te gaan doen wat we anderen adviseerden, namelijk tijd- en plaatsonafhankelijk werken.”

Niet los van elkaar

Het management van Creaforti pluisde het boek ‘het nieuwe werken ontrafeld’ over bricks, bytes & behaviour’ uit en stelden daarna een projectgroep samen van drie personen. “We begrepen al snel dat bricks, bytes en behaviour niet los van elkaar gezien konden worden, het moest parallel lopen aan elkaar. Elk onderwerp kreeg dus een eigen projectmanager met één ‘politie-agent’ aan het hoofd.” Het plan werd daarna voor tachtig procent uitgewerkt, de laatste twintig procent bleef bewust open. “Dat was aan de medewerkers om te vullen”, vertelt Nan. En zij kwamen bijvoorbeeld met het huiskamerconcept, een ruimte in het kantoorpand waar iedereen even kan bijkletsen met de ander.

Mobiele apparatuur

De kickoff was op twee december 2010. “Het plan van directie en management liep vanaf die datum tot wat het nu is. Iedereen kreeg een laptop en smartphone en medewerkers kozen zelf wat zij nog meer nodig hadden om hun werk mobiel te doen. We gaven alle medewerkers een onbeperkt sportabonnement omdat we hen ook vitaal willen houden. Daarnaast is er € 1000,- per jaar per medewerker beschikbaar om een opleiding te volgen en die hoeft niet werkgerelateerd te zijn.” Om de communicatie op peil te houden, werd ook besloten eens per maand gezamenlijk te overleggen. “Dat is zakelijk, maar ook privé. We houden elkaar op de hoogte van alles wat er speelt in ons leven. Naast die persoonlijke ontmoeting hebben we vooral via social media contact met elkaar.”

Creaforti heeft slechts twee medewerkers die niet plaats- en tijdonafhankelijk werken. “De receptioniste en de onderhoudsmedewerker zijn de enigen die tijdens kantooruren ook aan kantoor gebonden zijn.”

Te hoog ingezet

Nan stelt dat Creaforti in de beginperiode wellicht teveel mogelijkheden heeft geboden. “Dat is een leermoment voor ons. Zo wordt de stilteruimte niet meer als zodanig gebruikt. Het is nu een gebruiksruimte. Medewerkers maken veel minder gebruik van het sportabonnement en ook de belangstelling voor een opleiding is sterk teruggelopen, in vergelijking met het begin. We leerden dat we beter kleiner in hadden kunnen zetten om het dan te laten groeien naar behoefte. We hebben nu wel eens het gevoel dat we onze medewerkers ermee ‘overdonderd’ hebben.”

Resultaat is enige wat telt

Nan denkt niet dat de werkdruk reden is om niet te sporten of geen opleiding te volgen. “Het maakt ons niet uit wanneer of hoe lang iemand werkt. Als iemand het afgesproken resultaat in 20 uur haalt, is dat ook prima. Ik denk niet dat het door tijdgebrek wordt veroorzaakt.”

In 2011 volgde de uitrol van HNW en nu is het bijna ‘klaar’. “Er zijn nog wat puntjes die aangepakt worden, zoals de ‘winkelruimte’ omtoveren tot kantoortuin. Andere punten liggen op het menselijke vlak: onze medewerkers verder professionaliseren en hen leren eigen verantwoordelijkheid te nemen. We zien het als zzp’ers in loondienst. Creaforti betaalt het salaris, maar het is de verantwoording van de medewerker wat daar tegenover staat.”

Aantrekkelijk werkgeverschap

Creaforti is continu bezig met werving en selectie van nieuwe medewerkers. “Daarbij zoeken we naar de achten en negens, niet naar de zesjes. Door ons proactieve zoeken, hebben we altijd de reservebank vol met uitstekende kandidaten en voorkomen we dat er ‘gaten’ vallen in onze dienstverlening.” Nan merkt ook dat er door HNW veel minder verloop is en dat zorgt voor aantrekkelijk werkgeverschap.”

Download  Meer info

Het Nieuwe Werken gedoemd te mislukken!

lees bericht

De Nationale Flexmonitor

Startpunt en kansen voor uw organisatie

naar de monitor

Annemarie Jorritsma: 'Werk gebeurt steeds meer op projectbasis.'

lees verder

Over Flexibelwerken.nl

lees hier