Flexibel werken bij Oracle

Flexibel werken bij Oracle

‘Je tas is je kantoor’

’s Werelds grootste leverancier van bedrijfssoftware en hardwaresystemen Oracle nam in 2011 een nieuw gebouw in gebruik. Van meet af aan stond vast dat het gebouw nog geschikter moest worden voor Het Nieuwe Werken. Jannie Roos is Interne Communicatie Manager en programma manager No Limits en HR director Afiena van den Broek- Jonker vertellen er meer over.

 

“Op het moment dat een verhuizing vaststond, is er intern ontzettend veel over gesproken. Werd het alleen een verhuizing of kijken we vooral naar de werkomgeving en de rol van het gebouw ten opzichte van werken?” Een groot deel van de Oracle medewerkers konden al flex- en thuiswerken als zij dat wilden, maar Oracle wilde méér dan dat.

 

“Achteraf bezien is één van de succesfactoren dat we vanaf het begin alle medewerkers er bij betrokken hebben. We vroegen letterlijk iedereen naar de wensen en eisen waar de werkomgeving in het algemeen en het gebouw in het bijzonder dan aan zou moeten voldoen en hoe HNW beter zou kunnen. “ Er kwamen workshops over bijvoorbeeld flexibiliteit en iedereen was ook echt met het onderwerp bezig.”

 

Eerst werd gemeten hoe er gewerkt werd. “Bij een vergadering bijvoorbeeld bleek dat een ruimte voor twaalf mensen, vaak maar door drie of vier mensen gebruikt werd. Dergelijke informatie is allemaal gebruikt voor de inrichting van het nieuwe pand.”

 

No limits
De werkomgeving nu kent ‘no limits’. “Als een medewerker ’s ochtends wakker wordt en besluit te gaan werken, wat is dan de beste plek om dat te doen: thuis, bij een klant, onderweg of op kantoor. En wat is dan de beste werkplek op kantoor? Zo werkt iedereen op de meest geschikte plek aan de werkzaamheden waar hij/ zij op dat moment mee bezig is.” Het nieuwe gebouw is niet alleen voor medewerkers. Klanten, leveranciers en andere externen gebruiken het ook vaak. “Om elkaar te ontmoeten of om even te werken.” Want samenwerken en kennis delen is belangrijk bij Oracle.

 

Zonering bestaat niet meer, en niemand heeft een vaste plek. “De enige uitzondering daarop is Legal, IT en HR. Gelet op de aard van de werkzaamheden is er voor hen een ‘Special Area’. Maar daarbinnen dezelfde uitgangspunten: niemand een vaste plek en ‘clean desk’.” De dialoog en het meten van voor de verhuizing gaat nu gewoon door. “Dat is een doorlopend proces. Bij sommigen was er de perceptie dat er niet voldoende ruimte was, maar die is er zeker wel. We moeten dat blijkbaar inzichtelijker maken.”

 

De No Limits aanpak trekt nieuwe medewerkers aan en onder de mensen die er al werken, steeg de tevredenheid. “Het gaf zeker een positieve impuls. Maar ook de grotere mogelijkheden tot kennis delen en samenwerken, spreekt iedereen erg aan. Zelf noemen we HNW een hype, want bij Oracle zit deze manier van werken in ons DNA.”

Download  Meer info

De mening van Jaap Smit

lees bericht

De Nationale Flexmonitor

Startpunt en kansen voor uw organisatie

naar de monitor

Bernard Wientjes: 'Flexibiliteit verhoogt de productiviteit van een onderneming.'

lees verder

Over Flexibelwerken.nl

lees hier