Annemarie Jorritsma: 'Werk gebeurt steeds meer op projectbasis.'

Voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en burgemeester van Almere

Annemarie Jorritsma: 'Werk gebeurt steeds meer op projectbasis.'

Hoe kijk je aan tegen flexibel werken(tijd- en plaatsonafhankelijk werken)?
“Er kan veel meer gebeuren op dit gebied dan dat er nu gebeurt. Mensen willen nu eenmaal steeds meer flexibiliteit en tegelijkertijd wordt de traditionele bezetting van kantoren steeds inefficiënter. Flexibel werken is echter wel ‘lastig’ voor het middelmanagement dat nog steeds wil controleren op aanwezigheid. Ik ben wel van mening dat als de bedrijfstop flexibel werken serieus in wil voeren, het ook gebeurt. En nee, natuurlijk is het niet voor alle werkzaamheden mogelijk om tijd- en plaatsonafhankelijk te werken, maar bij gemeentes bijvoorbeeld zou het voor veel functies wel kunnen. Ik zou het als bestuurder ook graag willen, mijn kantoor staat 70% van de tijd gewoon leeg omdat ik altijd onderweg ben.”

Hoe flexibel werk je zelf?
“Wel en niet, het is maar hoe je het bekijkt. Ik ben veel ‘buiten de deur’, maar ik heb wel een eigen kantoor en zelfs een vergaderkamer die dus gewoon leeg staan als ik er niet ben. Ik werk 24 uur per dag en dat maakt het plannen van vrije tijd soms moeilijk. Aan de andere kant beschouw ik sommige taken van mijn werk als een goede vrijetijdsbesteding. Als ik als burgemeester naar een theatervoorstelling moet, vind ik dat bepaald geen straf en ik zie dat dan ook niet als werk.”

Hoe zie je de toekomst v.w.b. flexibel werken?
“Ik ben ervan overtuigd dat flexibel werken de toekomst is. De nieuwe werknemer is steeds vaker een zzp’er die geen vast dienstverband meer wil en zich niet wil binden aan één bedrijf. Werk gebeurt steeds meer op projectbasis en dat betekent dat bedrijven ook wel flexibeler met de kantooromgeving om moéten gaan.”

Vind je dat flexibel werken relatief moeizaam van de grond komt in de praktijk?
“Nee, het komt niet moeilijk van de grond, maar het is wel een proces dat enige tijd in beslag kan nemen. Welk bedrijf wil er nog inefficiënt met de vierkante meter kantoorruimte omgaan, welk bedrijf wil er ontevreden werknemers? Hoe snel het gaat, hangt vooral af van het enthousiasme van werkgevers. En blijkt flexibel werken over een paar jaar toch niet het beoogde resultaat op te leveren voor zowel werkgever als werknemer, dan verzinnen we toch iets anders? Ik ben er heilig van overtuigd dat uiteindelijk iedereen op de één of andere manier flexibel gaat werken.”

Wat moet er volgens jou gebeuren om flexibel werken verder te brengen?
”Flexibel werken komt verder als er flinke bezuinigingsoperaties op gang komen, zoals nu bij de overheid. Ik geloof niet dat er nog een keus is of moet zijn, flexibel werken is gelukkig aan een onstuitbare opmars bezig.”
.
Download  Meer info

Stel uw vraag aan een expert

vraag het hier

De Nationale Flexmonitor

Startpunt en kansen voor uw organisatie

naar de monitor

Belangrijk:

doe de test

Over Flexibelwerken.nl

lees hier